b93720a5-f2fd-4239-b679-afff30ffb5c4

HRAD HOUSKA – Doksy

Velmi tajemné místo, které od pradávna vyvolává zvědavost, úžas a hrůzu. Hrad byl postavený v 13. století, Houska má starší historii než nedaleký Bezděz, což ho řadí mezi jedny z nejstarších hradů v našem regionu.

Nad Houskou visí záhadná atmosféra, kterou posilují podivné historické pozadí a neuvěřitelné legendy. Záznamy, které naznačují, že stavba hradu probíhala s nezvyklou intenzitou a rychlostí, vyvolávajíce spekulace, že Houska skrývá něco více než obyčejná pevnost.

Co je však nejpodivnější, je samotné umístění hradu. Místo nejenže bylo odlehlé, hustě zalesněné a bez silnic a kupeckých stezek, ale také se zdálo být bez jakékoli strategické hodnoty.

Další záhadou je obranný systém hradu. Obyčejně jsou obranné prvky stavby orientovány směrem ven, ale u Housky je to opak. Mnozí se domnívají, že hrad chrání něco, co by mohlo přijít zevnitř.

Během druhé světové války sloužila Houska jako oblastní štáb jednotek SS, které zde prováděly tajné studium židovské nauky a okultní vědy. Houska byla centrem alchymie, hypnózy a různých rituálů.

Zajímavostí je i kaple na hradě, jejíž existence byla neznámá až do roku 1928. Kaple je domovem vzácných středověkých maleb, zobrazujících archanděla Michaela bojujícího se zlem, apoštoly a tajemnou ženou která je na půl lev. Tyto malby jsou považovány za unikátní nejen v Česku, ale i v celé Evropě.

Aby bylo tajemství Housky dokončeno, hrad je domovem postavy bez obličeje v mnišské kápi. Tato tajemná bytost pečlivě sleduje ty, kteří se odváží navštívit hrad v noci nebo dokonce na hradě přečkat noc.

Houska je místem, které zůstává obestřeno záhadami a mystérii a představuje bránu do jiné dimenze, kterou mnozí publicisté popisují jako vstup do pekla.

Návraty