proklety-statek-pohadka_denik-215-16x9@2x

STATEK POHÁDKA – Šumava

Dne 12. května roku 1828 se v Strážově odehrál ničivý požár, který postupně pohltil chalupy a připravil místní obyvatele o jejich domovy. Podezření směřovalo k stařeně žijící v lese za městem, která byla již před touto katastrofou považována za viníka všech neštěstí, která se v městě děla. Obyvatelé se vydali do lesa, kde se nacházela její chatrč, a brutálně ji ukamenovali. Před svou smrtí prý stařena proklela všechny, včetně půdy u svého obydlí, a tak se zrodila pověst o čarodějnici.

Původní osada tří statků, postavená v 16. století německou rodinou Pangerlových, je dnes zastoupena jediným dochovaným stavením z 19. století. Po druhé světové válce byla rodina Pangerlových vyhnána, a stavení často měnilo majitele.

I když se pověst o čarodějnici postupně vytratila, obyvatelé tohoto prokletého stavení trpěli. Zvuky, vidiny a tísnivé pocity je pronásledovaly. Syn majitelů statku, který přežil válku, byl zastřelen při cestě domů těsně u stavení.

V roce 1947 byla rodina Pangerlových nucena opustit republiku kvůli Benešovým dekretům, ale smůla stále zůstala s tímto stavením. Navzdory přejmenování z Christlhof na Pohádku zůstal jeho příběh stejný, jen ne pohádkový.

Následující obyvatelé nemohli v tomto domě dlouho setrvat. Dokonce se zde stala i sebevražda, kdy se muž oběsil, poté co jeho žena, zbavená rozumu, vzala děti a odešla do místních hustých lesů.

K dalšímu zvratu došlo, když se na statek Pohádka dostal Ivan Roubal, který byl později odsouzen jako sériový vrah. Přestože byl podezřelý z vraždy své přítelkyně a jejího milence, nebyl za ni nikdy usvědčen. Pohádka se stala místem, kde se údajně odehrály brutální vraždy za které byl Roubal později zatčen a odsouzen na doživotí.

Po jeho zatčení se zvířata na statku ocitla zamčená v chlévě a umírala hlady. Zápach rozkládajících se těl vydržel několik týdnů poté, co byl statek uzavřen. Dnes je Pohádka zchátralá a byla dokonce zapálena, ale stále přitahuje zvědavce a dobrodruhy, i když vstup do rozpadajícího se stavení je považován za nebezpečný.

Pohádka zůstává záhadným místem, které nese temnou historii a stopy nevysvětlitelných jevů. Navzdory zlověstné pověsti nadále láká odvážné návštěvníky, kteří hledají odpovědi na nevysvětlitelné záhady, které se tu prý odehrávají. Tato opuštěná usedlost zanechává hluboký dojem a tajemství ve srdci Šumavy.

Návráty